Geschiedenis

In 1962 begon Govert Kool in zijn vrije tijd met een agentschap voor verkoop van boeken en het innen van abonnementsgeld van diverse bladen. Spoedig breidde dit zich uit. Hij verkocht niet alleen nieuwe boeken maar ruilde ook oude boeken in. Dit was het kleine begin van zijn antiquariaat. In 1969 vestigde hij zich als zelfstandige ondernemer te Leerdam. Leerdam werd in 1972 verwisseld voor Veenendaal. Sinds 1994 bevindt zijn winkel zich in het landelijke Ederveen. Voor de inkoop bezoekt hij particulieren, antiquariaten, veilingen en bibliotheken in binnen- en buitenland.

Research
Kool gaf een drietal bibliografieën uit op het gebied van theologische werken uit de tijd van het Gereformeerd Protestantisme in de 17e t/m de 19e eeuw. Samen met de auteur, wijlen ds. J. van der Haar te Houten, werden er voor het researchwerk ruim 80 buitenlandse bibliotheken bezocht, voornamelijk in Duitsland, maar ook in Zwitserland, Frankrijk, Denemarken en Engeland. Tijdens de zoektochten met de auteur werden ook vele buitenlandse collega’s bezocht en internationale contacten gelegd. Door deze jarenlange ervaring heeft Kool een grote kennis opgedaan, waardoor hij voor velen een vraagbaak is.

Voorraad
De winkelvoorraad omvat een grote collectie zgn. ‘oude schrijvers’, werken van voornamelijk Nederlandse en Angelsaksische theologen uit de 16e t/m de 19e eeuw, originele oude Statenbijbels, boeken uit en over het Reveil en de Afscheiding in de 19e eeuw. Daarnaast bestaat de voorraad uit nieuwere theologie (20e eeuw), kerkgeschiedenis, boeken rond de Bijbel, zondagsschoolboekjes, en algemene boeken op het gebied van de geschiedenis, streekhistorie en topografie.